Food Design – Sztuka Gotowania. Festiwal kulinarny w Galerii Mokotów. 18-24 maja 2019 r.

Od 18 maja w Galerii Mokotów trwa Food Design – Sztuka Gotowania, czyli wyjątkowy festiwal kulinarny, pełen pysznych niespodzianek dla wszystkich gości! Gościem wydarzenia będzie Grzegorz Łapanowski!

Podczas festiwalu Food Design – Sztuka Gotowania w Galerii Mokotów, od 18 do 24 maja, każdego dnia na uczestników czekać będą liczne atrakcje, w tym warsztaty, pokazy i konkursy z nagrodami, które odwiedzający znajdą w trzech strefach tematycznych:

  • Zero Waste  w strefie będzie można dowiedzieć się, jak w kreatywny, ale przede wszystkim prosty sposób ograniczyć produkcję odpadów! Przez cały tydzień będą odbywały się warsztaty poświęcone m.in. zmniejszeniu marnowania żywności, a podczas zajęć kreatywnych będzie można samemu stworzyć opakowania wielokrotnego użytku!
  • Good Food – tu wszyscy goście znajdą to, co lubią najbardziej – czyli pyszne jedzenie! Podczas warsztatów kulinarnych edukatorzy fundacji Szkoła na Widelcu w kreatywny sposób zaprezentują gościom przepisy na świeże i przyjazne środowisku dania, zgodnie z tematem przewodnim – każdego dnia będzie można spróbować przygotować jeden produkt na różne sposoby!
  • Food Design  w strefie będzie można znaleźć masę inspiracji na to, jak serwować i prezentować potrawy. Tutaj też będzie można wziąć udział w wystawie zdjęć z książki „Wzór na smak” Grzegorza Łapanowskiego oraz w warsztatach fotografii kulinarnej. Udział w warsztatach jest bezpłatny – wystarczy założyć bezpłatną Kartę Stałego Klienta Galerii Mokotów oraz zarejestrować się na dedykowanej stronie wydarzenia.

Bezpłatne warsztaty kulinarne

Przez cały tydzień na wszystkich uczestników czekać będą warsztaty edukacyjno-kulinarne przygotowane przez Szkołę na Widelcu. Zajęcia będą odbywały się w strefie Grand Kitchen na Poziomie 2 centrum. Udział w nich jest bezpłatny – wystarczy założyć bezpłatną Kartę Stałego Klienta Galerii Mokotów oraz zarejestrować się na dedykowanej stronie wydarzenia. Warsztaty będą odbywały się w trzech formułach:

  • Warsztaty rodzinne - Wspólna nauka gotowania w parach – dziecko w towarzystwie opiekuna - pod okiem edukatorów Szkoły na Widelcu to świetna okazja nie tylko, by rozwinąć swoje umiejętności kulinarne, ale również by świetnie spędzić razem czas! Warsztaty będą odbywały w weekend 18 i 19 maja w godzinach 12:00-18:00, w czterech turach co półtorej godziny oraz od 20 do 24 maja o godzinie 17:30

ZAPISZ SIĘ NA WARSZTATY RODZINNE W DN. 20-24 MAJA

  • Zajęcia dla dorosłych - od poniedziałku do piątku odbywać się będą również warsztaty dla dorosłych. W zajęciach kulinarnych będzie można wziąć udział codziennie od godziny 19:00

ZAPISZ SIĘ NA WARSZTATY DLA DOROSŁYCH W DN. 20-24 MAJA

  • Warsztaty dla szkół - dedykowane warsztaty poświęcone edukacji zdrowego żywienia wśród dzieci i młodzieży szkolnej, codziennie w godz. 10:00-14:00 od 20 do 24 maja.

Oprócz warsztatów kulinarnych podczas festiwalu Food Design – Sztuka Gotowania uczestnicy mogli wziąć udział w zajęciach kreatywnych, plastycznych czy poświęconych sztuce dekorowania stołu. Dla wszystkich gości przygotowano pokazy i animacje, które poprowadzą eksperci z salonów w Galerii Mokotów, m.in. Etno Cafe, Tokyo Sushi, Duka, L’Occitane czy RTV Euro AGD. Specjalną niespodziankę przygotowało również Pszczelarium, na co dzień opiekujące się pasieką na dachu Galerii Mokotów. Po udanym i pełnym inspiracji dniu do strefy Chill Out gości wydarzenia zaprosił Denon.

Pokazy Grzegorza Łapanowskiego

Gościem wydarzenia był również Grzegorz Łapanowski, twórca Szkoły na Widelcu i ambasador strefy Grand Kitchen. Kucharz zaprezentował najnowsze trendy kulinarne i innowacyjne metody gotowania oraz sztukę przygotowywania atrakcyjnych dań podczas dwóch pokazów kulinarnych 18 i 19 maja.